Apple’s Spaceship HQ

22May17

by Cheyenne McDonalds

Not long before his death, Apple co-founder Steve Jobs envisioned ‘building the best office building in the world.’

And, with elaborate glass canopies, a two-story yoga room, a 4,000 person café with four-story glass doors, and even patented pizza boxes to prevent food from getting soggy, Apple’s highly-anticipated ‘mothership’ headquarters could soon bring the dream to life – and show the firm’s obsession with detail doesn’t stop at its products.

The project is estimated to cost a staggering $5 billion (£4 billion), and it isn’t hard to see why; stunning new images reveal the unimaginable attention to detail at work in the nearly completed ‘Apple Park’ campus, giving rise to everything from specially crafted door handles to a ‘building that breathes.’

Scroll down for video 

With elaborate glass canopies (pictured), a two-story yoga room, a 4,000 person café with four-story glass doors, and even patented pizza boxes to prevent food from getting soggy, Apple’s highly-anticipated ‘mothership’ headquarters could soon bring the dream to life

All door handles in the building are custom designed from Apple and Foster + Partners – and, whether a sliding door or pivoting, they’ll all have the same kind of handle. There have been several prototypes

With elaborate glass canopies (pictured left), a two-story yoga room, a 4,000 person café with four-story glass doors, and even patented pizza boxes to prevent food from getting soggy, Apple’s highly-anticipated ‘mothership’ could soon bring the dream to life. The door handle, designed by Apple and Foster + Partners (right) is used on both sliding doors and pivoting ones, and is believed to have gone through dozens of protypes. The final version is designed to be integrated into the doorframe with no visible bolts.

Breathtaking new photos appearing in the June issue of Wired, on newsstands May 23, have revealed a close-up look at some of the features that will set Apple’s campus apart from all the rest.

Back in 2011, just before his death, Jobs addressed the Cupertino City Council to speak of ‘a pretty amazing building,’ Wired reports.

‘It’s a little like a spaceship landed.’

THE OBSESSION WITH DETAIL INSIDE ‘APPLE PARK’

Construction on Apple’s futuristic campus has been estimated to cost roughly $5 billion.

Apple has specified every part of the project with rules for contractors, and features include:

  • ‘Breathing building’ that uses soffits beneath the canopies to inhale, and shafts to exhale warm air – as Steve Jobs hated air conditioning and fans
  • Artificial hills and a mini-forest of 9,000 native trees, all drought-resistant with hopes they can ‘survive a climate crisis’ with some hand picked by Jobs
  • 100,000-square-foot Fitness and Wellness Center (including a two-story yoga room made of distressed stone to look like Steve Jobs favourite Yosemite hotel)
  • Canopies (fins along the glass) on every floor to help the building ‘breathe’
  • A cafe with four-story glass doors that will open up on nice days so employees can eat outside
  • ‘Pods’ designed for the many different activities that will take place within its walls, from work and collaboration to socializing
  • 1,000-seat Steve Jobs Theater
  • 805,000 square-feet of solar panelling
  • 755-foot tunnel adorned with thousands of tiny white tiles
  • Shock absorbers to withstand earthquakes
  • Offices panelled with ‘custom timber veneer’ from recycled wood – and guidelines for the special wood used frequently throughout the building ran to some 30 pages
  • Patented pizza boxes to keep food from getting soggy
  • Contractors were told no vents or pipes could be reflected in the glass

‘Could we have cut a corner here or there?’ Cook told Wired when asked about the obsession with detail.

‘It wouldn’t have been Apple. And it wouldn’t have sent the message to everybody working here every day that detail matters, that care matters.

‘I revere him,’ Cook says. ‘And this was clearly his vision, his concept. Our biggest project ever.’

The futuristic campus will soon be welcoming its first employees, who will be greeted by swathes of artificial hills, a mini-forest that will eventually contain 9,000 drought-resistant indigenous trees, and a ‘breathing building’ powered by 805,000-square-feet of solar paneling.

According to Wired, the campus will also have a 100,000 square-foot Fitness and Wellness Center – and, this will contain a two-story yoga room built from distressed stone from ‘the right quarry in Kansas,’ to mimic the stone at Jobs’ favourite Yosemite hotel.

Inside the circular building, each floor will be lined with fins called ‘canopies,’ which will be equipped with soffits on the under that will allow the Ring to ‘inhale’ air.

And, shafts placed elsewhere will allow it to exhale warm air to the outside, Wired reports.

The building will be home to scores of glass-encased ‘pods’ designed for the many different activities that will take place within its walls, from work and collaboration to socializing. The pods were the brainchild of Steve Jobs, who said they would help foster a sense of community among employees, while allowing them privacy if they needed it. 'Jobs’ idea was to repeat those pods over and over: pod for office work, pod for teamwork, pod for socializing' Wired said 

The building will be home to scores of glass-encased ‘pods’ designed for the many different activities that will take place within its walls, from work and collaboration to socializing. The pods were the brainchild of Steve Jobs, who said they would help foster a sense of community among employees, while allowing them privacy if they needed it. ‘Jobs’ idea was to repeat those pods over and over: pod for office work, pod for teamwork, pod for socializing’ Wired said

The building will have a massive four-story atrium as its café, with four-story glass doors that will open up on nice days so employees can eat outside.

The Apple Park café will make use of Apple’s patented pizza box, as well, which the firm is believed to have been trialing at its existing campus.

All door handles in the building are custom designed from Apple and Foster + Partners – and, whether a sliding door or pivoting, they’ll all have the same kind of handle.

There have been several prototypes, with some that were ‘long and barely protruding,’ and others that are ‘tighter and less forgiving,’ according to Wired.

And, the staircases are sculpted from thin concrete that’s ‘the perfect white.’

The Apple campus will have 360-degree curved glass fronted walls and central courtyard as well as a 1,000-seater auditorium, a gym and 300,000 square feet of 'research' space. Pictured is the most recent image of the site, taken on January 13

The Apple campus will have 360-degree curved glass fronted walls and central courtyard as well as a 1,000-seater auditorium, a gym and 300,000 square feet of ‘research’ space. Pictured is the most recent image of the site, taken on January 13

 

Advertisements


No Responses Yet to “Apple’s Spaceship HQ”

  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: